|
|
|
KALORİ YOĞUNLUĞU
Çünkü kalori yoğunluğu her gıda için hesaplanması çok ko lay olmayan fakat tüketilen gıdanın niteliğini belirten bir önem taşır. Bunun için kalori miktarını tüketilen miktara (gr) bölmek gerekir. Ortaya çıkan sonuç kalori yoğunluğudur. Bu önemlidir, çünkü salatanın içine asla 100 gr yağ konmaz. Bu diğer gıdalar için de geçerlidir. Şüphesiz, yemeden önce her şeyi hesaplamak sorun edilmez (yoksa yemeğimiz soğuyacaktır). Bu nedenle ön celikli gıdaları tablo formunda sınıflandırdık. Tabloda yalnızca bir kerede “sorunsuz” (özünde yanıltıcı) tehlikeli olabilecek gı daları belirledik. Beklenildiği gibi meyve ve sebzeler, soya bak lagiller, balıklar ve iyi not alan zayıflatıcılardır. Bunlar Okinavva beslenmesinde büyük yer kaplayan gıdalardır.
KALORİ SINIRLAMASINDAKİ ÖNLEMLER
Bir kalori sınırlaması ortaya koymak için kiloyu 25 yaştaki ağırlık olarak düşünerek kaloriyi yavaş yavaş % 25 den 10′a in dirmek gerekir. Bu tip örnekler bir anda, risksiz ve sık sık zor luk çıkarmadan gerçekleşmez; özellikle yemek hesaplamak ge rekir.
Olası sorunlar arasında en çok karşılaşılanlar şunlardır:
* Besinlerde yanılma riski, çok az yendiğinden zorunlu ola rak iyi besinler seçilmesi gerekir, yoksa yetersiz beslenme riski büyür ve sağlığı tehdit edebilir. Araştırmamızın ama cı tersine döner.
* Tamamen az kalorili yeme riski: Okinavva modelinde be sinlere bu bakış açısıyla yaklaşılmaz. Daha az kalorili ye memek, zengin olan daha az kalori taşıyan gıdalar yemek
* Vitaminler, mineraller ve diğer önemli elemanlardan pro teinler, yağlar) yoksun olarak beslenmenin riski: Böyle olduğunda beslenme tam olarak sağlanmaz. Günde 1800 kalorinin altında beslenmeyi alışkanlık haline getirdiği mizde yetersiz beslenme kaçınılmaz olarak büyür. Ne ya zık ki aşırı fakirleşmiş tarım, karmaşık metotları, tartışılan gıdalar klasik (sonuçları garantili olmayan) beslenme alışkanlığımızı değiştirmemiz ve Okinavva’nın ilkelerine saygı duymamız gerekir (her şey garantilidir) Not: Hayal ettiğiniz gibi adanın asırlıkları tamamlayıcı gıda almamak tadırlar.
* Uzun vadede sıkı bir kalori kısıtlaması izlemeye erişmek güçtür, sosyal uzlaşma açısından da bu olmayacaktır. Kı zartma dolu bir tabağı dışlamak ve bu lezzetli şeye, tatlı olarak da çikolatanın sunulduğu bir lezzete hayır demek hiç de kolay değildir.
* Zayıf olma riski. İncelmek ya da ince kalmak aşırı ölçüde zayıflamak demek değildir: Gerçekten kemik üzerine ya pışmış bir deri hiç de seksi değildir ve sağlık için de iyi de ğildir. Cinsellik hormonlarını örnek verecek olursak (ister kadın ister erkek olsun) eğer vücutları aşırı yağsızsa bu hormonlar kötü çalışırlar.
* Can sıkıntısı ve yorgunluk riski. Kalori kısıtlamasına daya nan bir yaşam, diğer bir anlamıyla koruyucu bir yaşam he men hemen hiçbir çekicilik sunmaz.
Okinavva’nın ilkelerinde bu risklerin hiçbirine yer yoktur, çünkü kullanılan gıdaların hepsi çok hafif (az kalorili), ama vita minler, mineraller, proteinler vb. olarak çok zengindir. İdealdir ler de. Ve burada şimdi güzel bir haber verelim: Daha az yiye rek kalori kısıtlaması ilişkisini otomatik olarak sağlayabilirsiniz. Kısacası, hamburger, kızartmalar, dondurma, şeker verilen bir beslenme deneyi sonucunda denekler tam olarak 3000 kalori al dılar. Aynı deneklere daha yüksek kalitede ve doyurucu başka bir beslenme şeması daha sunuldu, gönüllüler tam 2500 kalori aldılar. Bu kıyaslama oldukça ilginçtir, bir taraftan daha az yiye rek 500 kalori azaltılabilir, diğer taraftan katılımcılar çabalama dan azaltılır, gıda kalitesi bir rejimin başarısında kesinlikle önemli bir faktördür.
KALORİ KISITLAMASI VE GENLER
Bu nokta küçük biraz teknik içermesine rağmen gereklidir. INSERM U 383 genetik kromozomlar ve kanser Hopital Necker Claudine Junien, “Daha fazla yemek daha fazla strestir, genleri miz daha çok sıkılır. Her gün az yemek en iyisidir. Bu görüş açı sıyla baktığımızda kalori kısıtlaması çok faydalıdır,” diye açıkla mıştır. Peki, bununla ne denmek istenmiştir? Örneğin göğüs kan serinin taşıyıcı geni nedir? Güneşte kalmaktan olabilir, az ye mekten olabilir, çok fazla kalori tüketmekten ortaya çıkabilir ak sine; çok sorulan bir soruyu cevaplıyoruz, bizler genlerimiz üze rinde büyük etkiye sahibiz. Genlerimiz kaderimizi belirlemiyor; bizler, yaşamsal alışkanlıklarımızla onların kaderini belirtiyoruz!
Diğer taraftan elverişsiz davranışlarla genlerini berbat eden ler (örneğin sigara içerek) çok güçlü bir olasılıkla kötü alışkan lıklarını çocuklarımıza bulaştıracaklar ve onların sağlıklarını da bozacaklar böylece onları ciddi hastalıklardan korumamız ol dukça zor olacak. Genlerimizi düşünmeliyiz!
SIK ARALIKLARLA YEMEK
Sağlıklı seçenekler sunan restoranları seçin ve ihtiyaçlarınıza uygun yiyecekler satan yerleri öğrenin. Mümkünse, önceden yönetici ya da şef ile konuşun. Seyahat ederken salata barları olan restoranları seçin. Bu ya hep-ya hiç şeklinde uygulanması gereken bir plan değildir. Bu fikirleri okuyan her kişi şu anki diyetini daha sağlıklı olacak şekilde geliştirebilir. İnsanlar alıştıkları yiyecekleri daha çok sevme eğilimindedirler. Bu yüzden, şu anda yediğiniz bazı Sağlıksız yiyeceklere olan arzunuzu en nihayetinde kaybedeceksiniz ve sağlıklı, doğal yiyeceklerden daha fazla zevk almaya başlayacaksınız. Ben zararlı yiyecekler yerine sağlıklı yiyecekler yemeyi gerçekten daha çok seviyorum, çünkü hem tatları lezzetli hem de onları yediğimde kendimi daha iyi hissediyorum. Çoğu hastam aynı duygulan hissettiklerini söylüyorlar. Yiyecek tercihleri öğre nilir; sağlıksız yiyeceklerden hoşlanmayı öğrendiğiniz gibi, sağlıklı yiyeceklerden hoşlanmayı da öğrenebilirsiniz.
Eğer başarılı olmayı aklınıza koyduysanız, bu diyeti yolcu luk halindeyken de uygulayabilirsiniz sadece önceden ne reye gideceğinizi planlamanız ve orada size uygun yiyecekler olduğundan emin olmanız gerekir. Sosları tabağın yanına konulmuş çift porsiyon salata ısmarlamayı alışkanlık haline getirin ve bu sosların sadece çok azını kullanın ya da sala tanızın üzerine limon sıkın.
Bunun geçici bir diyet olmadığını, hayatınızın planı oldu ğunu unutmayın. Seçtiğimiz yiyeceklerle sağlığımızın nasıl etkilendiğini göz önünde bulundurmalıyız. Hayattan alabilecek lerimizin en fazlasını almak için hepimiz akıllıca seçimler yap malıyız. Mükemmel olmanız gerekmez. Bunun anlamı, tavsi yelerimin tümünü de uygulasanız, bir kısmım da uygulasanız, bu iyileştirmeler sonucunda sağlığınız kesinlikle daha iyi ola caktır. Bir süre sonra, bu bir alışkanlık haline gelecektir. Bunu bir kere denerseniz, düşündüğünüz kadar zor olmadığım göre bilir ve bu beslenme şeklinden zevk almaya başlayabilirsiniz.
|
|
|
|
|
|
|
Bugün 5 ziyaretçi (6 klik) kişi burdaydı! |
|
|
|
|
|
|
|